Hjärtproblem hos fotbollsspelare efter covid-19 vaccinationer

Summering i punktform

 • Det finns idag ingen data som visar att antalet fotbollsspelare med hjärtproblem faktiskt har ökat.
 • FIFA har sedan 2016 registrerat och analyserat alla dödsfall från plötsligt hjärtstopp och de har inte sett någon ökning i antalet dödsfall under 2021.
 • De inlägg och artiklar som florerar på sociala medier som påstås visa en ökning är dåligt utförda.
 • Det finns en ökad risk för hjärtmuskelinflammation för unga män efter mRNA vaccinen så det är inte omöjligt att en del spelare har haft bröstsmärtor pga covid-19 vaccinen.

Ett vanligt påstående kring biverkningar från vaccinen är att de skulle vara orsaken till att många fotbollsspelare har dött eller fått hjärtproblem under 2021.

Det hela fick nog fart när Christian Eriksen kollapsade på plan under fotbolls EM i mitten av juni. Strax innan det hade även Israel meddelat om att de såg ett mönster med ökad risk för hjärtmuskelinflammation efter covid-19 vaccination med mRNA vaccinet comirnaty från Pfizer.

Det florerar många listor på fotbollsspelare som påstås ha fått hjärtproblem pga vaccinen på internet idag och de flesta innehåller Christian Eriksens namn. Han var dock inte vaccinerad när han föll ihop så att vaccinet skulle vara orsaken till hans kollaps är omöjligt (1, 2). Det här är information som är enkel att hitta och jag skulle säga att du direkt kan avfärda alla listor du hittar som innehåller hans namn.

Men hur ser datan ut överlag? Finns det någonting som antyder att hjärtproblemen har ökat och att det bara råkar vara så att det är oärliga antivaxxare som satt ihop listan och då väljer att ”krydda den lite extra” med kända namn likt Eriksen?

FIFA har samlat ihop dödsfall från hjärtstopp sedan 2014

2003 skedde ett väldigt uppmärksammat dödsfall då Marc-Vivien Foé föll ihop och avled under en FIFA confederations cup match. Efter det här började många arbeten för att försöka förebygga plötslig hjärtdöd inom fotbollen och FIFAs medicinska del F-MARC började ta fram rekommendationer och regler för screening.

Hyfsat snart så kom man dock på att man inte riktigt visste vad som låg bakom de flesta hjärtstoppen och utan den informationen så visste man inte riktigt heller vad man skulle screena för (1). FIFA gjorde en enkätstudie 2013 som skickades ut till alla landsförbunden inom FIFA men endast 60% svarade och totalt fick man endast in 107 dödsfall som hade skett mellan 2002 och 2012 (2). En uppenbart tydlig underrapportering.

FIFA startade därför året efter upp ett nytt register för att försöka få in så mycket de kunde om så många dödsfall som möjligt. I slutet av 2020 publicerades den första rapporten från det här registret. Då hade man fått rapporter om totalt 617 dödsfall under åren 2014-2018 (3).

Det här registret har sedan fortsatt att samla in data under efterföljande år vilket så klart är grymt bra nu när det börjar uppstå en oro inom vissa kretsar att fler spelare faller ihop och dör.

Inga indikationer på fler dödsfall under 2021 inom fotbollen

Forskarna som har huvudansvaret för forskningen som utförs med hjälp av registret som FIFA har startat håller till i Tyskland och i slutet av november så uttalade sig dessa i tysk press kring en viral artikel som florerat på sociala medier där det påstods att fler fotbollsspelare än normalt har dött under hösten och vintern 2021.

De förklarade då att alla händelserna som fanns med på listan på sociala medier fanns med i deras register. Alla berodde dock inte på hjärtproblem och ser man till antalet fall som faktiskt har rapporteras till dem så är där ingenting som antyder att antalet dödsfall har ökat under 2021 (4). Här är en översättning med hjälp av google translate på den viktigaste delen. Även dansk media har varit i kontakt med samma forskare i december och fått samma typ av svar (5).

Flera journalister för olika tidningar har också granskat de här listorna som florerat. Reuters gjorde till exempel en granskning i slutet av november där de förutom uttalande från FIFA även flera andra från organisationer vars jobb det är att hålla reda på sådana här saker och ingen av dem har någon data som antyder en ökning (5, 6).

Plötsligt död hos unga idrottare är inte så ovanligt som många tror

En faktor som en hel del verkar missa när de upplever att de får många fler rapporter om hjärtproblem hos idrottare och plötslig död hos idrottare är hur vanligt det här är egentligen.

Allt det här är i ett extremt fokus just nu och det är därför självklart att man från media gärna väljer att lägga extra stort fokus på frågan. Det i sin tur leder lätt till att vi exponeras för fler nyheter om det och då påverkas vi av någonting som kallas för tillgänlighets bias (availability bias). Vi ”känner” att någonting är mer vanligt än det faktiskt är eftersom vi har blivit extra uppmärksammade på det.

Du känner säkert igen det här från när du till exempel har köpt något nytt likt en ny bil, mobiltelefon, ett speciell typ av jacka eller liknande och sedan helt plötsligt så upplever du att du ser den precis överallt. När vi väl är fokuserade på någonting så ser vi det helt enkelt mycket oftare.

Det dör 2-3 stycken unga idrottare varje år bara här i Sverige. Drygt ett dödsfall på en miljon invånare mellan 10-35 år (7). Antar vi samma risk världen över så ger det oss ~9000 dödsfall per år bland unga idrottare. Eller i genomsnitt ~25 dödsfall varje dag året runt.

Nu när folk är på vakt och börjar samla tidningsklipp från hela världen så är det så klart inte överraskande att de hittar en hel del av de här dödsfallen. Du ser det ”överallt” för att du är uppmärksam på det på ett helt annat sätt samtidigt som vi har antivaxxare som samlar in alla anekdoter som de kan hitta från världens alla hörn vilket ingen har gjort tidigare.

Hjärtmuskelinflammation efter mRNA vaccinen är en känd men ovanlig biverkning

Med allt det här sagt så finns det faktiskt en biverkan från mRNA vaccinen som drabbar hjärtat hos några få yngre män. Du kan läsa mer om det i den här artikeln, Hjärtmuskelinflammation efter vaccinering mot covid-19. Det här drabbar endast kanske 1 på 20 000 här i Sverige med vaccinet vi använder och tiden mellan dos 1 och dos 2.

Men det är så klart inte omöjligt att något av de fall som du har hört talas om eller sett på TV kan bero på det här. Jag har dock inte sett något exempel där det verkligen varit bekräftat att personen fått vaccin inom 1-2 veckor före händelsen. Mest sannolikt är att det har berott på någonting annat men detta är i alla fall ett nytt fenomen som funnits nu och rent sannolikhetsmässigt så bör de även ha drabbat ett antal fotbollsspelare världen över.

Den ökade risken vara i mindre än 2 veckor och de allra flesta som drabbas får det redan inom 1 vecka efter vaccinationen.

En del länder har därför idag en rekommendation till yngre män att de bör avstå från ansträngande fysisk aktivitet i 1-2 veckor efter de fått vaccinet (8). I andra länder likt Sverige har man inga sådan rekommendationer men man uppmanar istället personerna att vara väldigt uppmärksamma på symptom från hjärtat eller andningen under de första veckorna efteråt och undvika alla fysisk aktivitet i fall det känner av minsta lilla (9, 10, 11, 12).

Då den här biverkan är så ovanlig så kommer det i princip inte att gå att bevisa vilket råd som är bäst här egentligen. Det skulle nämligen kräva miljontals unga män som slumpmässigt fick olika råd för att få tillräckligt många fall för att se en skillnad.

Hjärtproblem efter andra infektioner är också ett känt, men ovanligt problem

Ytterligare en viktig aspekt att tänka på är är att en annan sak som kan orsaka hjärtproblem är virus och bakterier som ger en infektion i kroppen.

Sergio Aguero är en annan känd fotbollsspelare som fått hjärtproblem i år och hans hjärtläkare har i intervjuer till exempel angett att han tror att den mest troliga orsaken där är ett virust som infekterat Aguero tidigare och sedan har lämnat lite ärrvävnad om hjärtat som upptäcktes senare (13).

Särskilt under hösten 2021 har många virus som varit nästan helt borta i 1,5 år haft stor spridning och det har varit toppar i både RS-virus och Rhinovirus. Och sen finns så klart det uppenbara i en väldigt hög spridning av SARS-CoV-2, coronaviruset som ger covid-19 som även det är kopplat till ökad risk för hjärtproblem så som hjärtmuskelinflammation (14).

Först behöver man visa att fallen har ökat, sen efter det försöka visa varför

I allt det är saknas alltså två viktiga steg. Det första är att ingen har visat att hjärtproblemen faktiskt har ökat under 2021 med en bra metod. Det här är så klart steg nummer ett i fall man vill påstå att det finns ett nytt problem.

Steg två är sedan att visa att orsaken är vaccinationerna i sig och inte allting annat som har förändrats under året. I november kollapsade till exempel Premier League spelaren Charlie Wyke under en lagträning och direkt började påståendena om att det var vaccinationerna som var orsaken. Men Charlie Wyke var inte vaccinerad (15). Samma sak såg vi tidigare med Christian Eriksen som jag tog upp.

Så om någon verkligen kan visa att hjärtproblemen har ökat så behövs sedan också bevis för att det här har skett inom en kort tid efter en vaccinering.


Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Dela den här artikeln på…


Har du någon fråga eller kommentar på det du precis läst?

Jag uppskattar verkligen om det kommer frågor och kritik i kommentarsfältet som finns här under. Det är öppet för alla men första gången du kommenterar så läggs kommentaren för granskning innan jag släpper igenom dem. På så sätt slipper vi alla personer som inte vill diskutera utan bara spamma.

Är det frågor som jag märker blir återkommande under samma inlägg eller flera olika inlägg så lägger jag till dem i en FAQ i slutet på varje inlägg med.

8 kommentarer

 1. En bra och trovärdig skrivning. Är ganska ofta elitidrottare (även hänt mig) idrottar, trots att man känt sig lite hängig. Tur nog, råkade inte jag ut för myocardit, men många andra – där man lidit men av detta, efter att ha haft turen att inte råka ut för fullt utbrett hj.flimmer, el asystoli…

 2. Fast folk dör som flugor och det är ingen som vill tala om det. Så det stämmer ju inte….folk dör när ska vi börja prata om det?…det håller inte längre att säga något annat. jag känner nu 3 personer som dött senaste året. helt friska innan. pang bom hjärtstillestånd . Borde vara kriminellt att förneka vad som händer.

 3. Hej Michael
  Där är ingen överrepresentation av hjärtstopp hos vaccinerade med något covid-19 vaccin.

  Det du länkar till är en artikel om AstraZeneca vaccinet. Där fanns en allvarlig och ovanlig biverkning som kallas för VITT (inte hjärtstopp). Det var därför man slutade använda det vaccinet tidigt. Så ovanliga biverkningar kan man inte fånga upp i en RCT. Man använde i alla fall vaccinet så länge som det fanns en större risk med att inte använda det jämfört med att använda det. https://twitter.com/JacobGudiol/status/1382416952598085636

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *