Hur dödligt är coronaviruset

Summering i punktform

 • I början av pandemin fanns många olika uppskattningar över hur dödligt viruset var.
 • Efterhand så har dock forskningen blivit mer enhetlig och för ett land i västeuropa uppskattar man att 0,5-1% av befolkningen hade dött om alla fått covid-19.
 • Risken att avlida är väldigt beroende av ålder med en dubbling av risken varje gång åldern ökar med 6-7 år.

Det är inte helt enkelt att veta hur många som har haft covid-19

Hur stor andel av de som smittas av SARS-CoV-2 (coronaviruset) och får covid-19 som avlider är en fråga som har debatterats enda sedan pandemins start. Det är en svår fråga att svara på av två orsaker. Det är svårt att veta hur många människor som verkligen har blivit smittade av viruset och det är på många platser i världen svårt att veta hur många människor som har dött med covid-19.

Den bästa metoden som finns för att uppskatta hur många som har varit smittade av viruset är att mäta så kallade antikroppar. Antikroppar bildas hos personer som har haft covid-19 och är sedan en del av kroppens försvar mot viruset om den skulle stöta på det igen.

Det kan låsa som att metoden är perfekt här men det är den inte då det finns brister i metoderna som används för att mäta antikropparna och det finns därför en liten osäkerhet i hur många så kallade falska negativa och falska positiva som man hittar.

Om vi vill ha en bra bild över hur många i ett samhället som varit smittade så behöver vi även testa ganska många människor. Den testningen måste också utföras på ett sätt så att vi får en så kallad representativ bild av hela befolkningen. Du kan tex inte gå in och testa 500 personer på en arbetsplats och tro att det resultatet gäller för övriga människor i landet.

När det gäller hur många som har dött av covid-19 så är det också en klurigare fråga än man kan tro. För att du ska veta om någon har dött av covid-19 så behöver personen ha blivit testad för covid-19 innan vilket inte är självklart på många platser på jorden, framför allt inte under våren 2020 då många dödsfall även missades i rikare länder i Europa. Det här har jag förklarat mer ingående i min artikel, Överdödligheten i Sverige under coronapandemin.

Så när både vår uppskattning av hur många som har varit smittade med covid-19 är lite osäker och vår uppskattning av hur många som har dött av covid-19 är lite osäker så blir så klart även det slutliga resultatet lite osäkert.

Dödligheten är klart högre än 0,15-0,2%

I början av pandemin fanns det många olika uppskattningar över hur dödligt viruset var och de varierade från typ 0,1% till 3-4%. Ganska fort så började dock alla de där uppskattningarna att närma sig varandra då olika forskargrupper fick tillgång till mer och mer data vilket gjorde att de alla började hamna vid ungefär samma slutsatser.

De flesta forskargrupperna har idag hamnat på ett värde kring 0,5-1% för länder med en åldersstruktur likt den i Europa (1, 2, 3, 4). Även Folkhälsomyndigheten här i Sverige försökte uppskatta IFR för Stockholm specifikt efter första vågen 2020 och de kom då fram till ett värde på 0,58% (5).

Det finns en sammanställning av forskningen som avviker lite från alla de andra här ovanför och det är en utförd av en forskare som heter John Ioannidis där han kom fram till ett värde på 0,3-0,4 för Europa och lägre värden för andra delar av världen med yngre befolkning (6). En del debattörer i Sverige har tagit Ioannidis allra lägsta uppskattning för yngre länder, 0,15-0,2%, och framställt det som att det skulle gälla för Sverige. Gärna med formuleringen att 99,85% överlever eller liknande.

Oavsett så finns det redan idag länder i världen som har rapporterat dödsfall från covid-19 över det här värdet och dödsfallen är ändå fortfarande på väg uppåt. I dessa länder har man dessutom börjat att vaccinera delar av befolkningen under 2021.

Och den här statistiken tar ju inte missade dödsfall i beaktande. Tittar vi istället på överdödligheten så finns det redan nu 13 länder med en överdödlighet på över 0,4% av befolkningen och även här så är dödsfallen fortfarande på väg uppåt. Pandemin är inte över.

Flera av länderna i listan här ovanför är också länder med en ung befolkning. Sydafrika har till exempel just nu en överdödlighet på 0,39% (7) men deras befolkning är väldigt ung. Om Ioannidis uppskattningar av IFR hade varit rätt så borde de inte ha kommit över typ 0,2%.

Det mesta pekar alltså mot att de uppskattningar av IFR som de flesta forskargrupperna har kommit fram till är de som är mest nära verkligheten. Här i Europa så ligger IFR troligen någonstans kring 0,5-1% (1, 2, 3, 4). I andra delar av världen verkar det dessutom så att deras IFR är högre per åldersgrupper (8). Troligen pga sämre allmänhälsa och sämre tillgång till bra sjukvård.

Covid-19 slår väldigt ojämnt mot de äldre

En sak som verkligen utmärker covid-19 är hur ojämnt sjukdomen slår beroende på människors ålder. När viruset härjade på våra äldreboende innan vaccinen fanns tillgängliga så dog över 30% av alla som smittades (egen uträkning från Socialstyrelsens statistik 9).

Samtidigt är risken att unga barn ska avlida från covid-19 extremt liten. Ungefär så här ser det ut i fall du plottar ut risken för olika åldersgrupper på en graf. Värdena har jag sammanställt från en kombination av olika artiklar och är så klart ungefärliga.

Det är på grund av det här som de allra flesta som har dött från covid-19 är äldre personer i Sverige. Med det sagt så finns det en del desinformation om att nästan alla de som har dött var väldigt sköra och hade väldigt kort tid kvar att leva. Det stämmer inte. Här är till exempel Folkhälsomyndighetens uppskattning över förlorade levnadsår under 2020 (9).

Som du kan se var det i genomsnitt 8 förlorade levnadsår per kvinna som dog och 9 per man som dog av covid-19. Totalt sett knappt 85 000 levnadsår förlorade.


Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Dela den här artikeln på…


Har du någon fråga eller kommentar på det du precis läst?

Jag uppskattar verkligen om det kommer frågor och kritik i kommentarsfältet som finns här under. Det är öppet för alla men första gången du kommenterar så läggs kommentaren för granskning innan jag släpper igenom dem. På så sätt slipper vi alla personer som inte vill diskutera utan bara spamma.

Är det frågor som jag märker blir återkommande under samma inlägg eller flera olika inlägg så lägger jag till dem i en FAQ i slutet på varje inlägg med.

4 kommentarer

 1. Hej! Vi funderar på en grej här hemma. När våra barn hade bekräftad covid för typ ett halvår sedan så sa man (de som ringde upp från smittskydd eller vad de ringde ifrån) att det kunde visa positivt på covidtest upp till ett halvår.

  Om vi nu testar dom för covid när de har symptom, finns det inte risk för att man får falska positiva test då?. Skulle dom kunna vara förkylda med en vanlig förkylning men ändå visa positivt?

 2. marcus eriksson: När våra barn hade bekräftad covid för typ ett halvår sedan så sa man (de som ringde upp från smittskydd eller vad de ringde ifrån) att det kunde visa positivt på covidtest upp till ett halvår.

  Om vi nu testar dom för covid när de har symptom, finns det inte risk för att man får falska positiva test då?. Skulle dom kunna vara förkylda med en vanlig förkylning men ändå visa positivt?

  Tjena
  Där är en hypotetisk möjlighet att kroppen avger delar av virus DNA ett långt tag efter man testat positivt en gång. Den här bilden visar när olika test vanligen är positiva. Det test som används vanligen för diagnos är då nasopharyngeal swab PCR som du kan se är riktigt lågt efter v5.
  Olika testar för olika saker
  Ett halvår är dock den allra högsta siffra som jag har hört. När man epidemiologiskt räknar så kallade misstänkta reinfektioner så använder man sig oftast av 90 dagar. Jag har förklarat det mer ingående här https://omcorona.se/kan-man-fa-covid-19-tva-ganger/

  Så på ett väldigt teoretiskt plan så kan de få falska positiva om ni testar dem igen med PCR. Det gäller dock bara för PCR och inte för snabbtesterna som letar efter andra saker och reagerar inte på DNA delar. Men har era barn symptom och de testar positivt mer än säg 2 månader efter de haft covid-19 så är sannolikheten nog högre att de har covid-19 igen än att de fått ett falskt positivt prov.

  Bilden är härifrån https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2765837

 3. Hej Jacob!
  I grafen ovan på sannolikheten att dö om man blir smittad för olika åldersgrupper, är det för vaccinerade eller ovaccinerade?
  Intressant att veta om morsan på 89 år har 28% sannolikhet att dö om hon blir smittad eller om hon har en bättre chans att klara sig eftersom hon är trippelvaccinerad.
  Hälsningar från Domsten 😀

 4. Den är för ovaccinerade. Du kan minska risken för en trippelvaccinerad med ungefär 10-15 år lite grovt. Och då är det risken om man ändå blir smittad. Där är ju det första skyddet med.

  Sen beror det mycket på hur pigg man är vid den där åldern. Andra sjukdomar osv. På äldreboende dog ungefär 1/3 av de smittade även om de var yngre än 89. Men de är ju vanligtvis ändå de sköraste i samhället även om de ”bara” skulle vara säg 75 år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *