Kan man få covid-19 två gånger?

Summering i punktform

  • Det finns väldigt många dokumenterade fall med personer som haft covid-19 mer än en gång.
  • I en del länder finns personer som haft covid-19 hela fyra gånger.
  • Skyddet efter att tidigare ha haft covid-19 har dock varit starkt. Oftast starkare än två doser vaccin.
  • Återinfektioner är därför relativt ovanliga även om den nya varianten Omicron har gjort dem mycket vanligare.

Det enkla svaret på frågan i rubriken är ja. Du kan få covid-19 två gånger. Här har du till exempel Danmarks data på så kallade reinfektioner, när någon som har haft covid-19 testar positivt för covid-19 igen minst 3 månader senare (1).

Danmark har fram tills den senaste stora vågen över vintern 2021-2022 inte haft särskilt mycket smitta i landet så det är få återinfektion och ganska få första infektioner med.

I Sydafrika har man haft tre större vågor och där har man redan nu några personer som har haft covid-19 fyra gånger och ganska många som haft det tre gånger (2)

Skyddet efter tidigare covid-19 är bra men inte perfekt

Även om det finns väldigt många dokumenterade fall där människor har haft covid-19 två gånger så har återinfektioner varit något ganska ovanligt fram tills varianten Omicron började ta över med start i början av december 2021.

Här kan du återigen se data från Danmark från när varianten Delta härjade i landet. Som du kan se är antalet fall hos de som tidigare haft covid-19 mycket färre än antalet fall hos de som fått två doser vaccin men aldrig haft covid-19.

Bäst är dock skyddet hos de som först har haft covid-19 och sedan också vaccinerat sig. Jag har markerat ut stapeln som visar de som endast haft covid-19 med en röd pil i vecka 43 och sedan är de som både haft covid-19 och sedan vaccinerat sig markerade med blå pilar.

Israel har också publicerat data på det här som visar på en snarlik effekt (3). De som tidigare haft covid-19 kallas här för recovered och de som både haft covid-19 och sedan vaccinerat sig eller vice versa kallas för hybrid immunity.

Det är givetvis inte önskvärt att man får covid-19 och blir sjuk men om man ändå har haft det så har man alltså fått med sig en positiv del för framtiden sedan.

Nu med Omicron så har skyddet försämrats markant

All statistik jag visat har ovanför för hur bra skyddet är efter att man tidigare har haft covid-19 gäller för de tidigare varianterna som har dominerat. Sedan början av december så har dock en variant som kallas för Omicron helt börjat ta över och med den ökar risken för att man ska få covid-19 två gånger väldigt mycket.

De uppskattningar som finns idag för skyddet mot infektion är på 0-27% lägre risk jämfört med någon helt utan immunitet (4).

Däremot så vet man att en tredje dos vaccin ger ett hyfsat skydd och även om det inte finns någon data som bekräftar det när jag skriver här nu så tror man att hybridimmunitet kommer att ge ett bra skydd med.

När man undersöker hur bra antikropparna hos dessa personer är på att neutralisera Omicron så är de i alla fall mycket bättre på det jämfört med de från personer som endast haft covid-19 (convalescent) eller endast är vaccinerade (övre raden) (5).

Varför måste det gå minst 3 månader mellan infektion och reinfektion?

Om du har fått covid-19 så är du vanligtvis smittsam i kanske 5-7 dagar efteråt. Det är på grund av det här som man ska isolera sig i en vecka efter man fått covid-19. Ibland kan man vara smittsam något längre och därför finns också regeln att man ska ha varit symptomfri i minst två dygn med.

Efter det att du inte längre är smittsam så är det dock möjligt att du kan ge ifrån dig lite DNA från viruset i flera veckor. När du tar ett så kallat PCR-test så är det denna DNA som man letar efter och det innebär att du kan testa positivt på ett PCR-test trots att du varken är sjuk eller smittsam om du har haft covid-19 ett par veckor tidigare.

Den här möjligheten att testa positivt efter att man blivit frisk igen är dock i princip helt borta efter 90 dagar och därför använder man sig av den gränsen för att avgöra om någon har fått covid-19 för andra gången.

Egentligen är det fullt möjligt att bli smittad två gånger med kortare tid mellan infektionerna. Men för att då vara säker på att man har fått covid-19 igen så behöver man analysera virusets DNA via så kallad sekvensiering för att se om den genetiska uppsättningen på viruset är lite annorlunda.

Oftast kräver det här att man har analyserat både det första och det andra provet så man kan säga att de är olika. I vissa situationer så kan det dock vara möjligt att avgöra att det är en reinfektion bara genom att analysera det andra provet i fall man set att det är en variant på viruset som inte tidigare har funnits.

Skulle till exempel någon som haft covid-19 i oktober här i Sverige testa positivt igen i december och man då via sekvensiering ser att det var Omicron den andra gången så kan man i princip vara 100% säker på att det också var en reinfektion.


Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Dela den här artikeln på…


Har du någon fråga eller kommentar på det du precis läst?

Jag uppskattar verkligen om det kommer frågor och kritik i kommentarsfältet som finns här under. Det är öppet för alla men första gången du kommenterar så läggs kommentaren för granskning innan jag släpper igenom dem. På så sätt slipper vi alla personer som inte vill diskutera utan bara spamma.

Är det frågor som jag märker blir återkommande under samma inlägg eller flera olika inlägg så lägger jag till dem i en FAQ i slutet på varje inlägg med.

FAQ – återkommande frågor/kommentarer på den här artikeln

Om skyddet mot smitta efter tidigare infektion är starkare än det efter två doser vaccin – varför har man då vaccinpass utan att godkänna tidigare infektion?

Svaret på den frågan är att jag inte vet. Valet att ha vaccinpass är politik, det är inte vetenskap.

4 kommentarer

  1. Så mycket tack för alla förklaringar och fakta du delar med dej av!

  2. Tack för en bra sammanställning av data och för allt jobb du gör för att kommunicera denna på ett lättillgängligt sätt! En liten rättelse angående följande stycke bara:
    ”Efter det att du inte längre är smittsam så är det dock möjligt att du kan ge ifrån dig lite DNA från viruset i flera veckor. När du tar ett så kallat PCR-test så är det denna DNA som man letar efter och det innebär att du kan testa positivt på ett PCR-test trots att du varken är sjuk eller smittsam om du har haft covid-19 ett par veckor tidigare.”

    SARS-CoV-2 är ett RNA-virus och innehåller inget DNA. Vid PCR-testning används enzymet ”omvänt transkriptas” för att koda om RNA-strängen till en DNA-sträng som sedan kan förökas under de olika PCR-cykelstadierna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *