Vaccineringen ökade inte antalet dödsfall i Israel

Summering i punktform

 • Israel påbörjade vaccineringen när antalet smittade redan hade börjat öka.
 • Delar du upp statistiken för dödsfall efter vaccinationsstatus är det tydligt att vaccinen haft en stor effekt.
 • Att vaccinerade personer mycket mer sällan blir sjuka eller dör från covid-19 är tydligt i statistiken från alla länder som för sådan statistik.

Ett vanligt påstående från personer som sprider desinformation kring pandemin är att vaccinen mot covid-19 inte fungerar. För att ge stöd för det här så visar de ofta kurvor på sjukhusinläggningar eller dödsfall under olika perioder i pandemin.

Det vanligaste exemplet är nog dödsfallen i Israel och när de startade sina vaccinationskampanjer. Både i slutet av 2020 och när de började med den tredje dosen under 2021. Här är ett exempel på hur bilderna på sociala medier kan se ut.

De här graferna visar endast på något som kallas för en korrelation. När Israel började ge vissa i befolkningen en tredje dos så började också dödsfallen att öka.

Vi människor vill gärna tro att när vi ser samband så är det också orsakssamband. Det vill säga att det ena orsakade det andra. Problemet är dock att det sällan är så i verkligheten.

I just det här fallet så missar vi dock lätt två viktiga saker. Den första viktiga poängen är att antalet fall av covid-19 går i vågor överallt. Det går helt enkelt upp och ner av orsaker som oftast är svåra att förklara. Israel började att ge dos 3 eftersom de såg att vaccinens effekt minskade efterhand som tiden gick samtidigt som de också märkte att fallen började öka.

Att de började ge dos 3 var alltså en reaktion på att de såg att fallen började öka, inte orsaken till att fallen började öka.

Den andra saker som väldigt lätt missas i statistiken här ovanför är att alla människor så klart inte fick dos 3 på en gång. Om vi vill se effekterna från vaccinen så behöver vi dela in människorna i Israel efter deras vaccinationsstatus. När man gör det så får vi följande resultat, snyggt sammanställt av Financial Times.

Det du kan se här är att personerna som fick en tredje dos såg en förväntad effekt som tog vid ~1-2 veckor efter de fått dosen. Du kan också tydligt se att de som hade fått två doser vaccin både smittas mindre ofta, blir mindre sällan sjuka, och dör mer sällan än de ovaccinerade.

Den ökning som du kunde se i dödsfall i den första grafen består alltså mestadels av dödsfall bland ovaccinerade. Sekundärt av en del dödsfall hos de som fått två doser vaccin och endast några få dödsfall från de som också hade fått en tredje dos.

Det som den tredje dosen gjorde i Israel var med andra ord att den räddade liv. Precis som två doser räddade liv.

Fler exempel från andra länder

Väldigt många länder världen över har idag redovisat effekten från covid-19 vaccinen i deras land. Här följer några exempel på hur det ser ut efter att man har delat in befolkningen i vaccinerade och ovaccinerade och jämför dem mot varandra när det gäller risken att hamna på sjukhus eller avlida.

Sjukhusinläggningar efter vaccinationsstatus i Sverige

Här är risken att hamna på IVA olika veckor i Sverige. Bilden är från en folkhälsomyndighetens presskonferens den 9 december (1).

Socialstyrelsen redovisar också varje vecka statistiken när det gäller risken att läggas in på sjukhus efter vaccinationsstatus de senaste 5 veckorna som de har data för. Här är ett exempel på hur det kan se ut där. Vill du se de senaste talen så hittar du de här (2).

Då vi nu ger en tredje dos vaccin i Sverige så börjar statistiken bli stökigare då vi har personer som både har fått 2 doser och 3 doser i varje åldersgrupper och deras skydd skiljer sig åt då 3 doser är bättre än 2. Förhoppningsvis börjar Socialstyrelsen snart rapportera statistiken uppdelat i fler grupper. När det gäller inläggningar på IVA så kan du se talen för Sverige i SIR som uppdateras dagligen (3).

Statistik från Chile, Schweiz, USA och England

Our World In Data har gjort en bra sammanställning med statistiken när det gäller dödsfall efter vaccinationsstatus för fyra olika länder som du kan se summerade i bilden här under (4).

Det är lite skillnad mellan effektstorleken i kurvorna här ovanför och det är för att länderna har använt lite olika vaccin. I Chile använde man sig till exempel mycket av ett vaccin från Kina vars effekt efter två doser är lägre än de vaccin som har använts i EU och Sverige.

På Our World In Data så har det även med länkar till många andra länder som presenterar sin data efter vaccinationsstatus om du är intresserad.

Till sist vill jag dock tipsa om Danmarks statistisk då de har en hel dashboard för vaccinationer som visar många saker tydligt (5).

De som verkligen är konspiratoriskt lagda när det gäller vaccinen gillar att påstå att allting är manipulerad data från läkemedelsbolagen. De här personerna påstår då indirekt att alla hälsomyndigheter i olika länder världen över manipulerar sin data för att få den att se ut så här.


Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Dela den här artikeln på…


Har du någon fråga eller kommentar på det du precis läst?

Jag uppskattar verkligen om det kommer frågor och kritik i kommentarsfältet som finns här under. Det är öppet för alla men första gången du kommenterar så läggs kommentaren för granskning innan jag släpper igenom dem. På så sätt slipper vi alla personer som inte vill diskutera utan bara spamma.

Är det frågor som jag märker blir återkommande under samma inlägg eller flera olika inlägg så lägger jag till dem i en FAQ i slutet på varje inlägg med.

6 kommentarer

 1. Hej! Bra jobb du gör! Saknar Tyngre Rubriker lite… Men till saken. Jag har en antiv:x:x:a::re som ”vän”. Oklart varför de lägger in kolon överallt. Hon delade denna: https://www.vaken.se/tysk-undersokning-okad-overdodlighet-med-okad-vaccinering/
  Jag är inte så bevandrad inom forskning men de har ju gjort en avgränsning till fyra veckor 2021. Oklart varför de valt just dessa. Man skulle ju vilja se kurvor för hela året. Om du har tid och lust vore det intressant att höra vad du tycker om denna statistiska studie.

 2. Patrik Hollender: Jag har en antiv:x:x:a::re som ”vän”. Oklart varför de lägger in kolon överallt. Hon delade denna: https://www.vaken.se/tysk-undersokning-okad-overdodlighet-med-okad-vaccinering/
  Jag är inte så bevandrad inom forskning men de har ju gjort en avgränsning till fyra veckor 2021. Oklart varför de valt just dessa. Man skulle ju vilja se kurvor för hela året. Om du har tid och lust vore det intressant att höra vad du tycker om denna statistiska studie.

  Hallå Patrik
  Det florerar mycket sådant där på internet just nu. Precis som du redan har klurat ut så har man tydligt letat med ljus och lyckta efter en period någonstans där man kan insinuera att det händer något oväntat. Här har man både valt en udda tidsperiod och ett väldigt snävt åldersspann. Varför just bara 36-40 år och varför har man endast jämfört med ett år tidigare? Med så små åldersspann i en ålder där ändå ganska få dör så kommer det att skifta upp och ned från år till år. Särskilt när man då har delat upp det i 16 delstater osv.

  Jag vet inte vad som har orsakat det där mönstret över 4 veckor. Troligen behöver någon titta på dödsorsaker osv för att se om där fanns någon orsak. För det kan ju också vara ren slump.

  Oavsett så kan vi så klart titta på alla andra länder ute i Europa. I alla länder så har personer mellan 36-40 år vaccinerat sig under 2021 så om det var vaccinen som orsakade det här så borde mönstret finnas över allt. Och inte bara över 4 veckor utan det ska komma i perioden efter folk i olika åldrar fått vaccinen. Så först en överdödlighet hos de lite äldre som sedan kryper sig nedåt allt eftersom yngre också blev vaccinerade. Något sådant mönster finns inte. Den som är intresserad kan tex titta på EuroMoMo där man kan sortera efter land och lite vidare åldersgrupper https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/#z-scores-by-country

 3. Ok, då tar vi det igen: När myndigheterna skriver ”ovaccinerad” så avser det alltså inte ”personer som inte mottagit någon injektion alls”, utan de avser både personer som inte mottagit någon injektion och personer som mottagit en injektion (http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.14176.20483). I vissa länder, såsom Sverige, inkluderas även personer som mottagit två injektioner, fast där det max gått 14 dagar efter den andra injektionen, bland de ”ovaccinerade” (https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-covid-19/2021/covid-19-veckorapport-2021-vecka-52-final.pdf). Och vad gäller det danska diagrammet längst ned, så representerar visserligen ljusblå genuint ovaccinerade, men BÅDE MELLANBLÅ OCH MÖRKBLÅ representerar vaccinerade, så dessa staplar måste LÄGGAS IHOP, eftersom vaccinering består av en [starkt] immunförsvarshämmande fas följd av en immunförsvarsstärkande fas. Och när du lägger ihop dem, vad finner du då? Här ser du det ännu tydligare: https://experience.arcgis.com/experience/aa41b29149f24e20a4007a0c4e13db1d/page/page_5/

 4. Anette Stahel: Ok, då tar vi det igen: När myndigheterna skriver ”ovaccinerad” så avser det alltså inte ”personer som inte mottagit någon injektion alls”, utan de avser både personer som inte mottagit någon injektion och personer som mottagit en injektion (http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.14176.20483)

  Det vet alla som läser på den här sidan https://omcorona.se/nar-raknas-man-som-vaccinerad-och-ovaccinerad-i-statistiken/

  Den där länken du ger är för övrigt trams. https://twitter.com/_johnbye/status/1467113898256089096

  Det kan ju se imponerande ut när det är på ”researchgate” men vem som helst kan ladda upp saker där.

  Anette Stahel: Och vad gäller det danska diagrammet längst ned, så representerar visserligen ljusblå genuint ovaccinerade, men BÅDE MELLANBLÅ OCH MÖRKBLÅ representerar vaccinerade, så dessa staplar måste LÄGGAS IHOP, eftersom vaccinering består av en [starkt] immunförsvarshämmande fas följd av en immunförsvarsstärkande fas. Och när du lägger ihop dem, vad finner du då? Här ser du det ännu tydligare:

  Det stämmer inte att det är immunförsvarhämmande och man kan givetvis inte lägga ihop staplar när de visar per 100 000 😂 Det är typ mellanstadiematte på den.

  Ska du lägga ihop det så får du först ta de absoluta talen och addera ihop dem. Sedan dividera med antalet personer i de två grupperna adderade tillsammans.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *