Vilken evidens finns det kring en fjärde vaccindos?

Det har varit lugnare i informationsflödet kring pandemin och vaccinen mot covid-19 sedan restriktionerna släpptes i februari men viruset finns ju kvar där ute och även om situationen i Sverige för närvarande är en trend mot det positiva hållet så kommer det säkerligen att komma fler vågor med många smittade framöver.

Vaccinen har haft en väldigt positiv effekt på pandemins påverkan på samhället och trots att Omicron gör folk utan immunitet ungefär lika sjuka som den ursprungliga varianten från 2020 så har samhällets stora immunitet från vaccinen och tidigare infektioner gjort så att andelen av alla som smittas som avlider just nu är i klass med en influensa.

Som jag förklarar i mitt inlägg på Instagram här ovanför så är det dock inte så enkelt så man redan nu kan säga att SARS-CoV-2 (coronaviruset som ger covid-19) är som en vanlig influensa. Vi kanske har valt som samhälle att för närvarande hantera hantera viruset som influensan men det betyder inte att de är likvärdiga när det gäller sjukdom/samhällspåverkan.

Immuniteten minskar över tid och risken för allvarlig sjukdom ökar med det

En faktor som gör att det gäller att inte tänka att covid-19 redan nu är som influensan är att immuniteten mot sjukdomen minskar tydligt över tid.

Det här var orsaken till varför man rekommenderade en tredje dos vaccin till alla vuxna i vintras. Effekten från vaccinen minskade helt enkelt så en större andel av de som fått två doser vaccin blev ändå allvarligt sjuka. En tredje dos stärkte då upp immunförsvaret ytterligare och det blev även så att immunförsvaret direkt efter en tredje dos var starkare än det var direkt efter en andra dos.

England har under pandemin haft bra data på vaccinen med kontinuerliga uppdateringar och här är deras statistik för hur bra vaccinen skyddar mot infektion (2). Det som är intressant här är de röda respektive blå prickarna då det är Omicron som dominerar just nu. Första grafen visar skyddet när första vaccinen personerna fick var AstraZeneca och andra visar när första vaccinet var Pfizer. Moderna har jag inte inkluderat men det är snarlikt datan för Pfizer.

De här visar då skyddet mot infektion. Det som verkligen är intressant är dock skyddet mot mer allvarlig sjukdom. Sämre skydd mot infektion är ju mycket värre om skyddet mot mer allvarlig sjukdom också försämras.

Även här har England producerat bra data. Deras metod för att uppskatta vaccineffekt är ju inte optimal men som jag har förklarat i tidigare artiklar så är det idag otroligt svårt att mäta vaccinens effekt på ett riktigt bra sätt då vi numera har en otrolig mix av immunitet hos människor sen tidigare. Folk har fått olika vaccin med olika tidsintervall och många har dessutom haft infektioner och dessa infektion har skett med olika varianter av viruset.

Datan för skydd mot sjukhusinläggning överlag för gruppen 65+ uppskattas i alla fall så här av de Engelska forskarna just nu (3, 4).

Här är alla vaccinen presenterade tillsammans då man inte ser någon betydande skillnad i datan när man analyserar dem ihop. Observera att det för två doser är en stapel för 175+ dagar medan stapeln för 2 doser är 105+ dagar.

Det är också så att sedan Omicron är den en betydande andel av de som ligger på sjukhus med covid-19 som inte är på sjukhus pga att de har just covid-19. De ligger på sjukhus av andra orsaker och råkar bara samtidigt ha covid-19. Man har försökt att justera för det här genom att titta på diagnoser och antalet dagar på sjukhus på lite olika vis och här ovanför så har jag valt ut den analys som jag ser som rimligast. Är du nyfiken på hur datan kan skilja sig lite beroende på analys så kan du läsa studien, den är fritt tillgänglig för alla här (4).

Behövs verkligen en fjärde dos?

Idag gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation om en fjärde dos för alla över 65 år där det har gått mer än fyra månader sedan dos 3 (5). Motiveringen som de anger till det här är just för att vaccinens effekt minskar efterhand.

Datan från England stäcker sig för närvarande endast till knappt fyra månader efter dos 3 så hur skyddet är efter längre tid än så kan vi inte se där.

Det finns dock data från tex Israel där det har gått längre tid sedan dos 3 och där ser man att en fortsatt minskning i skyddet mot allvarlig sjukdom. Det finns dock inte lika bra data här som det fanns för behovet av en tredje dos. Men vem vågar vänta? Det är nämligen lätt så här i efterhand att visa data som visar att många länder var för sent på det med den tredje dosen. Och en del allvarligt sjuka och även avled pga det.

Det faktum att Folkhälsomyndigheten redan idag går ut och rekommenderar en fjärde dos efter 4 månader är ett bra exempel här. Det fanns bättre data då på att immuniteten började falla över tid efter andra dosen än det finns idag för samma sak. Men idag är vi ju kloka från tidigare erfarenheter i att immuniteten då började minska tydligt efter just 4-5 månader.

Vi har ju också markörer för immunitet likt antikroppar som även de antyder att immuniteten sannolikt börjar minska efter ungefär lika lång tid den här gången. Om än från något högre nivåer än efter andra dosen.

Det finns ingen data som pekar mot nya biverkningar efter flera doser

En annan viktig poäng här är att det idag inte finns någonting som antyder att risken för biverkningar efter vaccinering ökar med flera doser. För gruppen 65+ så har vaccinen som används idag, Pfizer och Moderna, visat sig vara väldigt säkra.

Så riskerna med en fjärde dos för pensionärerna är väldigt små medan det ändå är en hel del som talar för att risken för allvarlig sjukdom ökar om vi låter tiden gå förbi 4 månader.

Här vill jag lägga till att den här värderingen inte nödvändigtvis kommer att bli den samma för yngre människor. Risken för allvarlig sjukdom är då lägre och framför allt för män under 30 år så finns det en risk för hjärtmuskelinflammation efter vaccinationen och den data som finns för tredje dosen där talar för att den förblir ungefär lika hög vid tredje dosen som vid andra. För fjärde är det oklart men det är ingen vild gissning att anta att den kan ligga kvar på samma nivå här med.

Där är också ytterligare en grupp människor här som jag tycker att man behöver beakta och det är alla de miljontals människor bara här i Sverige som har haft covid-19 sedan nyår nu när Omicron härjat. En covid-19 infektion ger även den en boost för immunförsvaret så behovet för en fjärde dos är lägre för den gruppen med just nu.

Vad vet vi om effekten från en fjärde dos?

Det finns för närvarande inte särskilt mycket data på hur bra en fjärde dos skyddar mot allvarlig sjukdom. Alla studier som jag känner till som tittat på faktisk sjukdom är från Israel och de visar föga förvånande att en fjärde dos stärker upp immunförsvaret ännu en gång. Här är tex en studie där man tittade på risken för dödsfall för gruppen 60+ där man jämfört de som fått 3 doser med de som fått 4 (6).

Det som det här diagrammet visar är att risken att avlida var ungefär 4 gånger så stor för de som hade fått tre doser jämfört med de som hade fått en fjärde. Sådan här data är klurig att tolka. Till exempel är det oftast de mer hälsomedvetna som väljer att vaccinera sig först och mer hälsomedvetna är i lägre risk redan från start.

Men att det finns en positiv effekt från en fjärde dos för gruppen 65+ är det ingen tvekan om. En forskare vid namn Hilda Bastian har en blogg där hon uppdaterar väldigt bra kring forskningen på covid-19 vaccinen och där kan du läsa kort om de övriga studierna som har kommit från Israel.

Lite data och snabbt agerande vs mer data och möjligen sent agerande

Jag tycker personligen att det är väldigt tydligt att man i flera länder den här gången väljer att rekommendera en fjärde dos baserat på mindre data för att minska risken för att folk sedan vid ett större behov för en fjärde dos ska få den dosen för sent.

För Sverige är verkligen inte ensamma när det gäller att rekommendera den här fjärde dosen för personer i högre ålder. I Sverige har man valt 65 år och det kan skilja sig en 5-10 år var olika länder har satt gränsen men det är i alla fall tydligt just nu att många länder väljer att börja ge dosen tidigare än förra omgången.

Det är inga lätta val som man behöver göra här helt enkelt. Det är flera frågor som finns just nu där man hade önskat att det fanns mer data. Den datan kommer så klart att dyka upp efterhand men det finns ju också en risk i att sitta och vänta på den.

Personligen tycker jag att rekommendationen från Folkhälsomyndigheten idag är helt rätt. På befolkningsnivå. Sen kan man så klart som individ börjar inkluderar faktorer som om man nyligen haft covid-19, hur stor smittan är i ens närområde för stunden, hur man reagerat på tidigare doser av vaccinet, om man känner sig trygg med att vänta någon månad till på mer data osv.

Jag kommer uppdatera den här artikeln efterhand

Till sist vill jag addera att jag kommer att uppdatera den här artikeln efterhand som det publiceras mer data. Det kommer jag att göra så länge som det dyker upp mer data som är relevant för frågan.

Så är du nyfiken på den här frågan om två månader så är det bara att surfa in här på sidan.


Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Dela den här artikeln på…


Har du någon fråga eller kommentar på det du precis läst?

Jag uppskattar verkligen om det kommer frågor och kritik i kommentarsfältet som finns här under. Det är öppet för alla men första gången du kommenterar så läggs kommentaren för granskning innan jag släpper igenom dem. På så sätt slipper vi alla personer som inte vill diskutera utan bara spamma.

Är det frågor som jag märker blir återkommande under samma inlägg eller flera olika inlägg så lägger jag till dem i en FAQ i slutet på varje inlägg med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *